Blog Image

Ingelas dagbok

Alarängens Drutten “Patton” SEVCH!

Uncategorised Posted on Thu, March 19, 2020 14:16:40

I dag blev kennelns första “valp” Svensk Viltspårchampion! Helena Bergsten och fina Patton plockade hem det tredje 1:a priset i skogarna här uppe i norra Uppland. Stort megagratis!!
Valpträff E-kullen 13 oktober

Uncategorised Posted on Wed, October 16, 2019 11:02:51
Fr.v. Susanne med Udda (Ertrud), jag med Emma och mamma Cleo, Ann-Marie med Esther och Marika med Ella.

Jag tänkte att jag ville ha en valpträff innan vintern och eftersom Udda och hennes matte, som bor uppe i Abisko, var här nere i trakterna under en period så passade jag på att lägga träffen innan de skulle rulla hemåt.
Vi var fyra valpar från kullen som tränade (och Salt 🙂 )
Dagens startades med lite fika och snack inomhus. Jättekul att höra hur det gått för dem de första månaderna (även om jag haft kontakt med dem under resans gång också).
Sen gick vi ut på ett fält alldeles här i närheten och tränade på lite grundlydnad. Jag trodde att de skulle ha svårare att fokusera i grupp än vad de hade så där blev jag lite imponerad.

Esther


Vi kikade på stoppsignal, stadga och inkallning. Vi tittade också på Nejkommandona och såg till att det gick att bryta valparna på saker som de tyckte var intressanta, som ätbara (eller kanske EJ ätbara….) saker på fältet.

Ella

Jag har världens bästa kompis, Linda, som kom innan lunch för att dra igång sin medtagna Muurikka som hon gjorde världens bästa lunch på.
Inte mindre härligt var det att vi kunde sitta ute och äta. Jätteskönt väder!
Kul också var att Ulrika och Lycka kom på besök. Lycka är valparnas mormor Rivas kullsyster. Alltså uppfödd av Marika som har Ella.

På eftermiddagen gick vi ut på fältet och fortsatte att träna. Nu tränade vi lite att gå i koppel, stoppträning med visionsripa, lek/avbryt, inkallning, avanceplatta m.m.

Udda tränar Stanna med visionsripa

Alla valparnna stannade för visionsripan. Jätteduktiga 🙂
Sen testade vi vad valparna gjorde med vittring från en duva. Satte en duva i bur och ställde den dold i höggräset. Ingen av dem var speciellt intresserade. Sen släppte vi ut den och den flög i väg. Valparna bara tittade med stora ögon. De är ju inte så gamla än men tänkte att det skulle vara kul att testa.

Sen var det dags att avsluta. Tack allihopa för en kanonfin dag och tack för att ni tar hand om valparna på bästa sätt.
Tack också för gratulationer och presenter, ni är för snälla 🙂

Till våren träffas vi igen och då hoppas vi på att fler av valparna kommer.Cleo Svensk Fullbrukschampion!

Uncategorised Posted on Mon, September 30, 2019 19:21:06
Domare Thomas Johansson och Peter Book
1:a pris + Svensk Fullbrukschampion Jenny Ohlsson Fjällbrisens Parkas
1:a pris 251 poäng + Svensk Fullbrukschampion Jag och Alarängens Cleo
1:a pris 251 poäng Per-Åke Hellström Exxon

I somras drog jag igång ett projekt som jag inte riktigt förstod hur mycket jobb det skulle bli. Jag tänkte att vi i vorstehklubbens östra avdelning skulle anordna ett eget fullbruksprov på Grönsöö utanför Enköping. Ellen Vesterlund och Helen Walsh ställde upp som provledare och som domare hade vi Thomas Johansson och Peter Book som bor långväga ifrån. Efter mycket om och men så fick vi ihop ett gäng funktionärer också. Utan funktionärer – inget prov. Så ett STORT tack till alla som ställde upp!
Eftersom det är så många moment på ett fullbruksprov så är det viktigt att allt klaffar. Det tuffaste att få till på ett bra sätt är blodspåren. Det krävs mycket resurser i form av mark och av funktionärer. Men även allt annat skall flyta på. Jag har haft lite dåligt samvete för att jag drog in alla snälla människor i detta…. Sorry

Cleos valpar levererades i början av augusti så jag tappade ju såklart träningstimmar hela sommaren. Hade några saker som jag inte kände mig helt trygg med inför provet. Förra året kände jag mig mycket säkrare.

Lördag 28/9
Förmiddagen tillbringades på Grönsöö med momenten långa apporten och med rävsläpspår (300 meter). Långa apporten fixade hon galant och räven nästan lika bra. Hon har ju så bråttom så hon kastade sig ut lite på sidan av spåret och efter kanske 25 meter kom hon på att hon inte var på spåret och slog en stoooor ring och fann spåret och drog i väg och hämtade den. (Jag skulle ha startat henne i lina…)

Efter det förflyttade vi oss till en annan mark där vi började med lunch vid elden.
Efter lunchen var det momentet smygjakt. Hunden skall gå lös vid sidan en snitslad bana. Lämnas på en markerad plats och föraren går vidare ca. 100 meter. Efter 2 minuter avlossas ett skott. Sen skall 3 minuter till gå och hunden kallas in. Självklart får hunden inte lämna platsen. Cleo fixade momentet galant.
Efter det är det blodspår. Här tappade vi en poäng då hon missade återgången.

Cleo och jag efter viltspåret….puh, vi kom runt.

Sista momentet för dagen är lugn på pass. Då sitter hunden vid sidan och det kastas 3 fåglar (kråkor i det här fallet) och 3 skott avlossas. Hunden skall sitta lugn och tyst i en minut. Sen skall hunden apportera in dessa på ett effektivt sätt. Cleo fixade detta perfekt.

Jag övernattade i Kungshusby vilket även domarna gjorde. Trevligt att sitta och snacka med dem på kvällen.

Söndag 29/9
På morgonen fick vi veta att vi var 3 st som hade chans att gå till pris och allihopa till och med till 1:a pris och en av dem var vi. Om man får betyg 0 på något moment så kan man inte gå till pris alls men man får fortsätta provet.
Första momentet på dag 2 är sök under bössan. Då skall hunden jobba under hagelbössan som att man går och stöter änder.

Jenny och Parkas i momentet sök under bössan

Sen kommer vi till momentet vattenapportering. Totalt skall 4 fåglar hämtas in från platser som jag vet om men inte hunden. Den skall alltså dirigeras ut till fåglarna.
Här tappade vi lite poäng. Jag har faktiskt inte fått se protokollet än så jag vet inte hur mycket jag tappade här.
Sen var det “bara” ett moment (med 7 betygsgrundande moment), fältarbetet. Då går man på fält och letar fåglar, precis som ett vanligt fältprov.

I bakgrunden Ellen Vesterlund, provledare och sen är det Cleo och jag som väntar på vår tur ute på fältet.

Cleo hade en snygg fågelsituation där hon hittade en fasan. Efter det får man göra en kastapport om det inte fälts fågel för hunden (då skall ju den apporteras direkt).

Under provets gång fick vi inte veta vilka betyg vi fått så inför genomgången i slutet av dagen så visste jag inte vilken valör vi fått. Jag visste att vi fått avdrag på blodspåret och på vattenapporteringen men jag visste inte hur mycket. Vågade bara hoppas på 1:a pris men siktade in mig på ett 2:a pris för att inte bli alltför besviken.
Men jag hade fel. Det blev ett 1:a pris med stor marginal. 251 poäng!Hon är
Det betyder att Cleo, tillsammans med hanhunden Fjällbrisens Parkas som också fick sitt andra 1:a pris nu på samma prov, är de två första korthåriga vorsteh som erövrat det förtjänstfulla titeln Svensk Fullbrukschampion (SEFBCH). Jag är så lycklig över detta. Cleo är helt otrolig på många sätt. Hon vilar mellan momenten om det ges tillfälle. Sen är hon med på ALLT som jag presenterar för henne. Hon är fantastisk att arbeta med och jag är så stolt!!

Samtliga startande Fr.v Jenny och Parkas, Jonny och Bailey, Agneta och Tindra, Kristina och Snälla, Eva och Diva, Pelle och Exxon, Susanne och Zita.

Superkul var också att Susanne Jansson och Udda (Alarängens Ertrud) var med och ställe upp som funktionär. Tillsammans med Jörgen Norrblom snitlslade de blodspår veckan innan samt att de var med och hjälpte till vid vattenarbetet. Ett stort tack!!

Susanne och UddaSkogsfågeljakt och Drilla GK anlagsklass viltspår

Uncategorised Posted on Tue, September 10, 2019 20:11:33

Innan det bar iväg norrut till Rajastrand så fick vi veta att Alarängens Drilla klarat anlagsklass viltspår med väl godkänt. Jättekul!! Grattis Kenneth och Drilla!!

Söndag 25 augusti bar det av med en fullständigt fullpackad bil norrut ihop med Linda och Kenny och deras Driva (Åskas dotter).
Skogsfågeljakt i 6 dagar. I år blev det ett lite konstigt år eftersom vi har två valpar och en unghund och endast två vuxna hundar. En av valparna, Salt, har dessutom en fraktur i en tå på ena framtassen. Inte helt enkelt att hålla henne lugn… speciellt inte när en jämngammal lekkompis finns i flocken. Som tur var hade hon blivit lite bättre så vi kunde låta dem leka lite grann.

Peppar, Emma och Salt i bilen
Åska och Uffe med Tjädertupp

Hundarna jobbade på bra. Cleo blev lite halt efter några dagar och fick lite extra vila men annars höll de ihop bra.
Nu jagade vi ju kortpass eftersom vi har en massa “småfolk” som inte kan vara ensamma så himla länge. Det var dessutom väldigt varmt flera av dagarna så det blev till att jaga tidiga mornar istället för så som vi brukar göra.
Skogen bjöd på skapligt mycket fågel. Vi hade i allafall med oss fåglar hem efter varje tur så det får man väl säga är godkänt.

Övrig tid fixades det mat, myste i stugan, lade korta spår till småttingarna, jagade lite med Peppar, Linda fiskade. Vi hade det allmänt skönt helt enkelt.
Sen hade ju allt varit betydligt enklare om Salt hade varit frisk i sin tass så att de hade kunnat fått härja fritt den tiden som vi inte jagade (även om jag tror att Kenny och Linda tyckte att det härjades ganska friskt ändå…. 😉 )

Cleo på en av de härliga myrarna
Småttingarna får lukta på orreSandra och Dimma

Dagbok Posted on Sat, July 20, 2019 11:04:25

Först vill jag börja med att skriva om Sandra Ljung med Alarängens Dimma och deras prestationer. Sandra med familj har inte haft det så lätt under Dimmas uppväxt pga Dimmas allergi. Men de har inte givit upp utan gett henne det hon behöver på alla vis.
Dimma är en superhärlig hund med mycket arbetslust vilket såklart motiverat dem att träna. Nu under våren har Sandra tagit jägarexamen vilket intygar hennes stora engagemang.
Sandra och Dimma har även nu under våren gått eftersökskurser och för ett par veckor sedan startade de på sitt första viltspårprov. Det blev GK Anlagsklass.
Se var det dags för eftersöksgrenarna (släpspår och vattenapportering). Full pott (10/10) på Östras ordinarie prov på Gålö.
Sandra hade anmält sig till ett särskilt prov dagen efter som hon vilket de egentligen inte behövde starta på men varför inte testa elitklass? smiley
Sandra fick tag på en gås som Dimma fick hälsa på för första gången samma kväll.
Ja, det blev full pott även i elitklass trots ett svårt vatten. Det är så himla kul att de äntligen får skörda frukten av all träning de har lagt ner. smileyE-kullen är född

Cleo Posted on Sat, June 08, 2019 17:55:38

2019-06-04 (tisdag)
Under måndagen när vi tempade Cleo så hade hon börjat gå ner i temp. Oj, det börjar närma sig…
Först ett dygn senare runt 20-tiden kom den första valpen ut, en liten tjej.
Cleo tog verkligen till sig henne direkt. Lade sig beskyddande med hakan över henne. smiley

Sen kom de på löpande band. 7 valpar (2 hanar och 5 tikar). De kom igång och diade bra allihopa och Cleo var fantastisk med dem.

Sen runt midnatt så var det stopp. En valp fastnade och Cleo krystade i drygt en timme utan resultat. Vi ringde Ultuna för att fråga om råd. Vi var inställda på att behöva åka in dit akut. Dessvärre hade de stängt och hänvisade till Bagarmmossen eller Strömsholm. Det är 18 mil enkel resa. Verkligen inte något man vill utsätta en tik med förlossningsprobem för.
Uffe satte på sig gummihandskar med glidslem och fick efter många försök tag på den valpen som satt fast. Cleo var väldigt duktig och medgörlig. Den valpen, som var jättestor, var död och även den som kom efteråt. Tråkigt men huvudsaken var att Cleo fick ut dessa och att det gick bra med henne.

Det som har varit tufft nu de första dagarna är värmen. Det är jättevarmt ute och vi har haft varmt i hela huset och hela 29 grader i rummet där valparna är. Cleo har varit märkbart påverkad och stressad av detta.
Jag lade ut en förfrågan i en lokal Facebookgrupp om den var någon som hade en luftkylare att låna ut. Direkt så svarade en kvinna här i byn att vi kunde låna en av dem. YES! Åkte direkt och hämtade den. Nu har vi fått ner temperaturen så att Cleo trivs och det verkar vara lagom åt valparna också som ligger lite lagom utspridda.
Tack och lov att jag har mångga kunniga personer runt mig som hjälper mig när jag blir stressad och inte riktigt kan tänka klart…
Tack Ulrika Berge, Sigrid Agenäs och Jenny Pesciatini smiley


Nu ska vi bestämma till vilka familjer valparna ska få flytta om 8 veckor. Jag har en lång lista med superbra intresserade valpköpare. Med bra valpköpare menar jag att de jagar, aktivt, har hunden som famijemedlem och att de har en bra plan för hunden i vardagen, alltså jobbar deltid eller kan ha hunden med på jobbet etc. Jag tycker ju såklart att det är jättekul om de kan tänka sig att starta hunden på jaktprov och kanske ställa ut den på utställning någon gång men det är inget måste.
Jag skulle ju så gärna vilja sälja till alla dessa men jag kan ju inte trolla. Vi ska ju ha en tikvalp kvar samt Jorms ägare ska ha en hanvalp. Alltså finns de bara 5 valpar att sälja. Lyxproblem, jag vet..

Det ska bli så spännande de här kommande veckorna smiley
Fortsättning följer….Det närmar sig…

Cleo Posted on Thu, May 30, 2019 14:58:59

Nu är det bara en vecka kvar. Cleo mår bra men är märkbart påverkad när hon ligger ner. Det är trångt där inne nu. smiley Vi är sååå nyfikna på hur många det är. I går kväll kände jag tydliga protester inifrån magen. Undrar vem det var. Var det Elin, Emma eller kanske Elvin? smiley
Den översta bilden är tagen 3 veckor efter parningen och den nedre så är det två veckor kvar till födsel.Cleo+Jorm=Sant

Cleo Posted on Sun, March 17, 2019 11:01:06


Eftersom att Cleo vägrade att gå med parning förra vintern så vågade jag inte riktigt hoppas på någon den här gången heller. Vi tänkte att vi skulle göra lite annorlunda den här gången och hämtade hem den tilltänkta bara några dagar in i löpet. Hon kanske ville lära känna honom innan… smiley

Vi åkte upp till Kramfors och hämtade hem Rodedalens Jorm som är just så härlig som jag hade fått honom beskiven av Maria Tjärnström, Kungshällans Kennel. Vilken härlig kille. Lite oroliga var vi för hur det skulle fungera med en liten ettrig och smådryg terriervalp. Han var hur snäll och tolerant som helst. Han kom till ro snabbt hemma hos oss och har busat med både Åska, Peppar och Cleo. Han är mysig och gosig och älskar att vara nära. Vilken bra hane. Jag tror att detta kan bli hur bra som helst.

När jag anade att höglöp var på gång så åkte jag och gjorde ett progesterontest för att få svar på när det skulle kunna tänkas vara dags. Cleo ställde upp sig och visade sig villig… tills han skulle kliva upp och hålla henne runt ljumskarna. Då blev hon förbannad. När han slutade backade hon upp mot honom för att han skulle prova igen men blev då arg igen. Han fick bara hänga, knuffa och greja på henne men INTE kliva upp med båda tassarna på varsin sida.
Herregud, dagarna gick jag började känna mig (mycket) frustrerad. Jag åkte till ett ställe där Cleo blev till för ganska exakt 5 år sedan och där fick vi till en parning med 15 minuters hängning. YES!! Sen bidde det ingen mer parning. Han försökte på alla vis för att hon inte skulle bli arg. Till slut hade de heta dagarna förbrukats och nu kan vi bara hoppas. Ultraljud kommer att göras om några veckor. På måndag kör vi hem Jorm igen och jag måste säga att det kommer att bli lite tomt utan mysfarbrorn. smileyNext »